Att äta på plats

Restaurang Portal

Vi är otroligt glada över att Restaurang Portal kommer laga mat på Svenska Dryckesfestivalen 7-8 februari.  
Klas Lindberg med team kommer vara på plats med en grym svensk meny för dig att avnjuta på plats. Okomplicerad mat med riktigt bra råvaror!

Vi har pratat lite med Klas om Portal, svenska råvaror och deras deltagande på Svenska Dryckesfestivalen 7 - 8 februari.

Läs intervjun nedan!

Vad är unik för restaurang Portal?
Att vi lagar grymt god mat, harvarm proffsig service i våra vackra lokaler ligger nära tillhands. Men ska vi gå djupare så jobbar vi mycket med kunskapshöjande genomgångar och har ett stort driv framåt, vi utmanar oss själva och teamet blir hela tiden vassare genom utbildning. Vi är ständigt i rörelse. Upplevelsen ska kännas trygg, sund och långsiktig, men där vi filar, filar hela tiden. Vi lever efter devisen ”Småsteg framåt, hela tiden!”  

Hur viktigt är det för dig att använda säsongsbaserade råvaror och helst svenska råvaror i ditt kök?
Det är jätteviktigt! Vi vill helst också att råvarorna ska vara ekologiska och sunt odlade. Det ligger väldigt varmt om hjärtat. Men det är också väldigt viktigt att bygga relationer med våra leverantörer. Det blir mycket roligare att jobba när man vet och känner personen bakom.    

En favorit råvara att jobba med?
Löken är en stor favorit! En råvara som jag håller väldigt högt.Jag använder mycket lök, den behövs i alla rätter för att få rätt djup.Tillaga den långsamt, lågtemperatur och få ut otroligt mycket smak. Krispig löjrom tycker jag också är så gott!   

Vilka svenska råvaror anser du är mest unika och varför?
Våra ursprungsskyddade råvaror, de finns ju bara här. Våra svenska flatostron är ju fantastiska! En annan fantastisk produkt som vi kommer ha med på festivalen är Wrångebäcksost!

Märker du ett ökat intresse bland gäster för lokalt producerad mat?
Ja, våra gäster är pålästa, det tycker jag är fint. De vet vad de vill ha, ställer rätt frågor och är intresserade. Den nya lagen som nu träder ikraft, att du behöver kunna säga vart råvaran kommer ifrån kommer inte en dag för tidigt och vi tycker det är jättebra!  

Tror du att intresset för svenska råvaror kommer att växa i framtiden?
Det är jag övertygad om. Vi behöver mer produktion i Sverige. Folk kommer bli mer och mer inlästa och intresserade och då förstå att vi behöver mer produktion hemma. Man vill inte frakta mat från hela världen. Med klimatförändringen kommer de bli enklare att odla vissa råvaror här också. Jobbigt, men det är en liten klen tröst.. 

Varför vill Portal vara med och synas på SvenskaDryckesfestivalen?
För att det kommer bli en så rolig helg! Jag ser fram emot intresserade människor som vill komma och prova vår mat och att få ha härliga samtal. Det är så många roliga svenska producenter som kommer komma så det känns jättespännande! De som är intresserade av svenska produkter, hantverk och kunskap ska verkligen komma hit, vi kommer ha en dunderhelg! 

Vad får man inte missa att äta på festivalen?
Vi kommer att servera flera olika rätter men t.ex. vår signaturrätt, vår Love Stew med löjrom, glaserade småpotatisar och en luftig äggkräm med brynt smör. Vi kommer också att servera en pasta på svenska kulturspannmål med Wrångebäckost, den kommer bli dunder. Sist men inte minst den lilla råbiffsmackan med Karl-johansvamp! WOW