Provningar

Nytt på årets festival är att du som besökare har möjlighet att, utöver utställarnas utbud, boka in dig på en sittande dryckesprovning med fokus på svensk dryck gjord på svenska råvaror. Under samtliga provningar matchas dessutom drycken med svensk ost/svenska delikatesser!
Du kommer bli guidad av en expert från branschen och förhoppningsvis lämna festivalen med ännu mer kunskap och nyfikenhet kring dryckeslandet Sverige.

Begränsat antal platser per provning.
OBS! separat entrébiljett till festivalen krävs för att kunna delta på en provning.

5 ÅR - FRÅN "ÄCKLIGT" TILL HYLLAT!
- SPEEDTASTING MED SVENSKT VIN

Går det verkligen att odla druvor i Sverige?
Vilka odlar, och vad, var och hur?
- prova fyra svenska viner från hyllade vingårdar.
Provningen hålls av Lena Magnergård, sommelier och vinproducent Selaöns Vingård samt Ulrika Ekström, sommelier och vinproducent för Mälsåker Vingård. Provningen tar ca 20 min.

Fredag 6/2
Provning startar kl: 15.00, 15.45, 16.30,
17.15, 18.00, 18.45,19.30 

Lördag 7/2
Provning startar kl: 11.30, 12.15, 13.00, 13.45,
14.30, 15.15,16.00, 16.45, 17.30 

Pris: 190 kr

TVÅ BRÄNNERIER, FYRA DESTILLAT.
ETT SAMTAL OM FRUKT, HISTORIA OCH HANTVERK!

Svensk sprit genom tiderna – välkommen på ett samtal med Truls och Anna, två av Sveriges främsta fruktdestillatörer från Boge Bränneri och Norrtälje Bränneri. Ni provar två fruktdestillat och två historiska spritsorter med rötter från 1700-talet och pratar om hemliga spritrecept, intressanta destillationsmetoder och svensk cocktailhistoria som spänner över århundradena fram till dagens moderna bartenderscen.

Fredag 6/2 kl. 15.30 - 16.15
250 kr

SVENSK CIDER & SVENSKT HANTVERKSOST

Svensk hantverkscider ligger långt efter svensk hantverksost i utvecklingen, ändå är de som gjorda för varandra. Per Styregård, dryckesjournalist och författare, berättar om den spännande fas svensk hantverkscider är inne i just nu, och matchar några av de bästa cidersorterna med de godaste ostarna.

Fredag 6/2 kl 17.00 - 17.45
Lördag 7/2 kl. 12.00 - 12.45
Pris: 250 kr

RÅLUNDA BÄRVIN - EN DEL AV DET NYA VINLANDET SVERIGE, MED PREMIUM SVENSK CHARK & OST

Vinprovningen lyfter fram handgjorda bärviner skapade av svenska vilda bär som mognat under midnattssolen och hämtat kraft från norrsken, djupa skogar och vinterns orörda snö. Smakerna är nytänkande men djupt förankrade i den nordiska naturen. Här uttrycks Nordens terroir i klara, friska toner med ett djup som bara skogen kan ge. Alla bär som används till Rålund Bärvin plockas i Västerbotten, där vineriet New Nordic Beverage håller till. Här arbetar Li och Lars med stor omsorg om både råvaror och metod. Resultatet är viner som erbjuder ett histaminfritt alternativ med låg miljöpåverkan och en tydlig koppling till sin nordiska ursprungsmiljö. Till de fyra vinerna serveras charkuterier, ostar och små delikatesser där rena nordiska smaker står i centrum. Råvaror från skog, fjäll och svenska gårdar har noggrant valts ut för att lyfta och komplettera varje glas.

Fredag 6/2 kl. 17.00 - 17.45
Pris: 375 kr

SVENSKT MOUSSERANDE & SVENSK CAVIAR

Var med om en helt unik provning med sex av de bästa svenska mousserande vinerna. Ni avslutar med att prova vinerna tillsammans med en unik svensk störcaviar – made in Småland. Provningsledare är Mikael Mölstad, välkänd mat-vinjournalist, som kan det mesta om svenskt vin och kombinationen med svensk caviar.

Fredag 6/2 kl. 18.15 - 19.00
Lördag 7/2 kl. 16.30 - 17.15
Pris: 495 kr

HELSVENSK ÖL & HANTVERKSOST

Hur smakar egentligen ett öl gjord på svenska råvaror?

Ölexpert Sanna Lindberg berättar varför ölen är så ovanliga – men ocksåviktiga. Här får du möjlighet att prova fem olika sorter som samtidigt matchasmed några av Ostfestivalens godaste ostar. 

Fredag 6/2 kl. 18.15 - 19.00
Lördag 7/2 kl. 13.30 - 14.15
Pris: 250 kr

SVENSK HANTVERKSSPRIT MÖTER OSTENS SMAKER & TEXTUR

Följ med på en liten resa genom svensk hantverkssprit och upptäck hur smakerna fördjupas i mötet med salta, hårda och krämiga ostar. En provning för dig som gillar tydliga karaktärer och oväntade kombinationer. Provningen leds av Lina Pérez, välkänd dryckesskribent.

Fredag 6/2 kl. 15.00 - 15.45
Pris: 250 kr